Van eerste idee tot schilderij.

Hoog in de geologie ruimte van Museum Land van Valkenburg komt een serie schilderijen over het ontstaan van het leven in Limburg.

Vanaf het prille begin, de eencelligen, de grote meganeura’s (een soort libelle’s), de zeeschildpad, de mosasaurus, de mens en als laatste komt er een toekomstbeeld. De fossielen die je in de vitrines ziet liggen wil ik tot leven laten komen, het wordt geen droge tijdlijn met hokjes en balken. Iedere periode krijgt een specifieke kleur die bij de tijd past. Het wordt een beeld verhaal voor kinderen en voor volwassenen.
De schilderijen worden geschilderd op paneel in ei tempera en olieverf, de ei tempera is een verf die ik zelf maak op basis van pigment en ei.

Fossielen hebben mij altijd aangetrokken, ze vertellen een verhaal, een geschiedenis komt tot leven. Als kind ging ik al graag naar de groeves, bij een stukje steen kwamen er hele beelden tot leven, uren kon ik er bij wegdromen.

De kleuren van de fossielen hebben verwantschap met de pigmenten waarmee ik schilder, ze komen alle twee uit de aarde. Het ontstaan van het landschap heeft mijn grote fascinatie daarom vind ik ze zo interessant om te schilderen.

Naar veel interessant onderzoek gedaan te hebben, heb ik een indeling gemaakt van de verschillende periodes, deze periodes zijn ook zichtbaar  in de fossielen van het museum en beeldend voor mij interessant.

Er komen na vele schetsen en tekeningen 9 of 10 schilderijen op paneel, over het ontstaan van de panelen wil ik dit blog maken.

Het proces komt hier te zien, het kan ook wel een ”making of” genoemd worden.
Erg benieuwd ben ik naar reacties, die zijn van harte welkom!

 

3 gedachten over “Van eerste idee tot schilderij.

  1. Wat een mooie en interessante opdracht voor je Marte.
    We volgen je berichten en komen t.z.t. gaarne kijken.
    Groet,
    Jan & Branda van Ree

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s