De tekeningen, voorstudies voor de schilderijen.

beeldverhaal 087
De serie schetsen op de plattegrond van de ruimte.Een overzicht van de verschillende periodes, een eerste idee. Hieronder zijn de voorstudies voor de schilderijen te zien. Voor dat ik echt ga schilderen wordt er nog het een en ander aan verbeterd. Dit is een eerste opzet.

Hieronder de schetsen op ware grootte;

de hoogte wordt bij ieder schilderij  65 cm , de breedtes variëren van 1 meter tot 1 meter 40.

weblog beeldverhaal 032
Pre cambrium-Proterizoicum

2500-540 miljoen jaar geleden, de langste periode in de geschiedenis.

Het allereerste begin, het eerste leven. Er waren alleen algen, rotsen en eencelligen. Het schilderij wordt een heel mistig en vaag landschap, geschilderd in lichte pigmenten.

weblog beeldverhaal 012Devoon

416 miljoen jaar geleden, land en zee wisselden elkaar af.

De eerste meercelligen komen tot leven, in het museum zijn interessante fossielen van koralen  en trilobieten te zien. Op het schilderij komt een mysterieuze onderwater wereld te zien met o.a; zeelelies, kwallen, brachiopoden en koralen. En natuurlijk trilobieten, ze zien eruit als een soort pissebedden, het zijn een van de eerste fossielen die gevonden zijn.

weblog beeldverhaal 002Carboon

359 miljoen jaar geleden, Nederland lag op de plaats van Suriname en was een tropisch regenwoud.

Het wordt een schilderij in warme, frisse kleuren. Een tropisch regenwoud met veel water. Op het schilderij komen paardenstaart bomen, varens, varenbomen en grote meganeura’s een soort libelle’s met een spanwijdte van wel 60cm. Het museum heeft mooie fossielen van varens.

weblog beeldverhaal 009Krijt tijdperk

146 miljoen jaar geleden, Maastricht en omstreken lagen  in de krijt zee, de kust was 50 km van Maastricht verwijderd.

Het was een belangrijke tijd voor Limburg vanwege de grote afgravingen zoals bij de Enci, t Root en Curfs, er zijn veel fossielen. Het krijt tijdperk wordt geschilderd in een drie luik.

Als eerste een onderwaterwereld met het zee schildpad; de Allopleuron Hofmanni. Het geweldig, mooie schild is in het museum te bewonderen, daarboven komt het schilderij van het levende schildpad te hangen.
De aardse kleuren van het schild zijn een grote uitdaging om te schilderen.

weblog beeldverhaal 007
mosasaurus

Het tijdperk tussen 70,6-65,5 jaar geleden noemt mijn ook wel het Maastrichtien, alle fossielen gevonden uit die tijd worden met deze term aangeduid. Dit komt onder andere omdat er vele belangrijke fossielen in Limburg gevonden zijn waaronder de mosasaurus.

Een grote uitdaging om hem te schilderen! Uiteraard zijn alleen de botten van de mosasaurus gevonden. Op de tekening is hij te dik en lijkt hij meer op een krokodil, ik ga me er nog beter in verdiepen! Het is natuurlijk een gigantische, mega vis!
Verder gaat hij zwemmen onder water met ammonieten, belemnieten, zee sterren en zeegras. Van deze beestjes en planten zijn allemaal fossielen die in het museum te vinden zijn.

beeldverhaal 012
Meteoriet inslag

De aarde wordt getroffen door een meteoriet, 66 miljoen jaar geleden.
Alle dieren zwaarder dan 25 kilo sterven uit waaronder de dino en mosasaurus.

Op het schilderij komt een dreigende grote lucht, fel van kleur. Met een hadrosaurus achtige dino (de enige dino waar botten van zijn gevonden in Nederland) die vanuit een rots al het onheil bekijkt samen met krijtvogels die op de vlucht zijn over de grote krijt zee.

beeldverhaal 008

Paleogeen-neogeen tijdperk

65,5 miljoen jaar gelden, er waren grote klimaatschommelingen, koude en warme tijden wisselden elkaar; waaronder de ijstijden.

Op het schilderij komt een grote wolharige mammoet met in de verte nog twee mammoeten want ze leefden in kuddes. Ze lopen in een sneeuwlandschap.
In het museum liggen meerdere fossielen van de mammoet waaronder tanden en een geweldige bekken, wat bijna een kunstwerk zou kunnen zijn.

weblog beeldverhaal 022

Kwartair tijdperk

2,5 miljoen jaar geleden, de mens als jagers en verzamelaars.

De mens wordt op het schilderij afgebeeld verbonden met de natuur, met een loofboom en een reuzen hert. Een verlaten landschap zonder huizen en bebouwing.

Het beeld is nog in ontwikkeling de schets hierboven is een eerste opzet.

 

Toekomstbeeld

Hierover ben ik nog druk over aan het schetsen, brainstormen en schrijven…
Alle ideeen en filosofieën zijn welkom!

Wordt het een;

-positief of negatief beeld?
-is de mens alleen nog maar een fossiel?
-is de aarde vol of leeg?
-is alles uitgestorven of is er nieuw leven?
-fel of net heel licht van kleur?

 

Voorvertoning in de ruimte:

Hieronder een kleine voorvertoning van een aantal van de schetsen op ware grootte boven in de geologie zaal. Je kijkt van onderop naar de schetsen. Ik wilde een voorvertoning op de goede plek zodat ik een beeld kan krijgen hoe de schilderijen over komen. Een ochtend hebben ze op de goede plek gehangen.
Ook wilde ik zeker weten of alles klopt en heb ik overleg gehad met de geologen en de architect.
Nu zijn de schetsen klaar en ben ik druk aan het schilderen, binnenkort zijn de eerste schilderijen te zien op dit blog!

 

 

 

 

 

Advertenties

6 gedachten over “De tekeningen, voorstudies voor de schilderijen.

 1. Wat een bijzondere opdracht en indrukwekkend hoe je je hebt ingelezen om deze serie bijzondere schilderijen tot stand te gaan brengen. We behoren tot je trouwe fanclub en zullen zeker geregeld je blog bekijken.
  Wat je vraag over de toekomst betreft: persoonlijk denk ik dat we terug zullen keren tot wat er ooit was, een cyclus die voltooid zal worden. Alles is immers vergankelijk, denk ik. Wel zal daar hoop ik, en dat is alleen maar heel menselijk, dat daar wel vele miljoenen jaren overheen gaan, voordat het zover is.

  Like

 2. Dag Marthe ,
  Wat een bijzondere opdracht en ik zal met belangstelling volgen hoe voor jou die weg tot stand komt .
  Ik persoonlijk heb niet zoveel verstand van zaken om advies aan te reiken, maar ik twijfel niet aan jou gedrevenheid om het tot een verrijkend einde te brengen .
  Ik vind het heel interessant en leer er nog wat van !
  Mijn vader werkte vroeger in de steenkolenmijn en bracht soms stenen mee met varenafdrukken die in het museum mijnmusem ? zijn terchtgekomen .
  En wat de toekomst betreft ,als we onszelf niet vernietigen zal de aarde,denk ik, bllijven evalueren ,Ik mag er een klein stukje van genieten en het stukje raakt op !
  Hééeéél veel succes !
  Maria Bosch

  Like

  1. Beste Maria, wat bijzonder een reactie van je te krijgen! Het is een heel leuk project en ik ben ook wel nieuwsgierig naar de stenen van je vader maar ze hebben gelukkig een goede plek in het museum gekregen. Ik leer er ook nog veel van, heel leuk dat je het wilt blijven volgen. Bedankt voor je interesse! Groetjes van Marte

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s